„ Pan Tadeusz” w #LaboratoriachPrzyszlosci

Arkana staropolskiego gotowania, czyli Master Chef z Zosią i Tadeuszem
11 października klasa VIII a z Dyrektor Szkoły Podstawowej w Redle Mariolą Stefanio zrealizowała projekt edukacyjny dotyczący tradycyjnych przepisów i obyczajów związanych ze staropolską kuchnią.
W ramach projektu uczniowie przygotowywali, a następnie częstowali zaproszonych na biesiadę gości potrawami opisanymi przez wieszcza Adama Mickiewicza w epopei narodowej „Pan Tadeusz”. Zacząwszy od poloneza uczniowie w ramach śniadania podali tradycyjnie parzoną kawę, urozmaiconą imbirem, cynamonem lub kardamonem. Na obiad zaserwowali tradycyjny rosół, klarowny i warzony 6 godzin, z domowym makaronem. Domowy wyrób tego składnika najszlachetniejszych z polskich zup przybliżyła babcia Emilii – Pani Grażyna. Podczas kolacji królował bigos myśliwski z mięs wielu, który podany z jeszcze ciepłym pieczywem dopełnił staropolskiego menu. Dodatkową porcję wiedzy stanowiły prezentacje multimedialne, w których przybliżono historię kawy i orientalnych przypraw w polskiej tradycji, przedstawiono wykład o rodzajach drobiu, który uzmysłowił jakie składniki odżywcze posiadają poszczególne mięsa drobiowe, a historia soli i przypraw staropolskich wykorzystywanych podczas gotowania strawy uporządkowały wiedzę znaną sprzed wieków. Taka forma zdobywania wiedzy z pewnością uatrakcyjniła proces nauczania, a sama lektura zajmie w pamięci młodzieży bliższe sercu miejsce.