Targi ,,Smaki Regionów 2024’’
Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych pięć takich produktów z Pomorze Zachodnie doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody - Perły 2024 - zostały wręczone w miniony weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” województwo zachodniopomorskie zaprezentowało nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również bogatą ofertę turystyczną.
Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2024” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.
Prestiżowe tytuły i statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:
Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer🍗
Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz🐠
Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy ,,Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy”🧉
Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy🥔
Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.🍺
Dodatkowo Browar Połczyn-Zdrój Sp. z o.o. otrzymał Medal Targów Smaki Regionów, które przyznawane są producentom najlepszych i najpyszniejszych produktów prezentowanych podczas wydarzenia. Nagrodę zdobył za piwo połczyńskie na miodzie drahimskim. Wyróżnienie natomiast trafiło do Gospodarstwa Pasiecznego „Maja” R. K. Bondaruk za miód wrzosowy Pojezierza Drawskiego.
Zarówno Browar Połczyn-Zdrój Sp. z o.o., jak i Gospodarstwo Pasieczne „Maja” R. K. Bondaruk są w marce #SzwajcariaPołczyńska.
Gratulujemy!!!
Źrodło: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego