Data publikacji

Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

Mieszkańcy Pomorza Zachodniego pochodzą z różnych zakątków Polski. Nasi przodkowie przybywali tutaj, kiedy po wojnie zmieniły się granice. Napływającą na Pomorze Zachodnie ludność stanowili przeważnie osadnicy z centralnej Polski, ale także ludność z dawnych wschodnich terenów naszego kraju. Przyjeżdżając przywozili ze sobą zwyczaje i swoje ulubione potrawy oraz smaki. Już tutaj, na miejscu, starali się stworzyć namiastkę swoich małych ojczyzn kulinarnych. Dlatego tradycja kulinarna Pomorza Zachodniego jest młoda, ale przez złożoną historię, jedyna w swoim rodzaju. Zadbajmy 
o nią!
Nowi mieszkańcy tych ziem, a także ciekawe dziedzictwo jej poprzednich właścicieli spowodowały, że na terenie naszego województwa powstał  prawdziwy tygiel smaków. Dzięki temu, że korzenie naszej kuchni wywodzą się z wielu miejsc i kultur, mamy szansę tworzenia czegoś oryginalnego 
i niepowtarzalnego – razem budujemy dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego. 
Dobrym narzędziem do odkrywania i dokumentowania naszych rodzinnych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych (w skrócie LPT), którą od 2004 roku prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To systematycznie spisywany katalog naszych polskich produktów żywnościowych, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych 
i potwierdzonych metod produkcji. To szansa na promowanie swojego produktu i regionu.
Zgłoś się!
LPT jest listą otwartą i każdy kto wytwarza produkt, którego historia i tradycja wytwarzania związane są z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT.  
Podziel się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedz historię wytwarzania produktu i wspólnie 
z nami twórz Listę Produktów Tradycyjnych. Nie wiesz jak to zrobić? Pomogą Ci pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego. Kontakt, e-mail: akolodziejatwzp [dot] pl, tel. 91 4410213, Produkty tradycyjne, Wydział Rybactwa i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego.
Pomorze Zachodnie może pochwalić się już 56produktami wytwarzanymi zgodnie z dawnymi recepturami, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Część z nich, poprzez udział 
w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach rozpoznawalna jest od lat na naszym kulinarnym rynku, część zaczynamy dopiero odkrywać na nowo. Na liście dominują produkty z kategorii: miody, napoje, wyroby piekarnicze czy warzywa i owoce, ale nie brakuje również produktów rybołówstwa, gotowych dań oraz produktów mięsnych. Wszystkie świadczą o historii tego regionu i jego mieszkańcach. Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

Z kulinarnym pozdrowieniem!
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
 

Logo Pomorza Zachodniego

 

Najczęściej czytane

Odbiór końcowy inwestycji dotyczącej II etapu modernizacji stadionu miejskiego
Data publikacji:
  • Mieszkańcy
12 grudnia 2025 r. dokonano odbioru końcowego inwestycji dotyczącej II etapu modernizacji stadionu miejskiego w Połczynie-Zdroju. Odbioru dokonali Józef Nizioł - Burmistrz Połczyna-Zdroju, przedstawic…
więcej informacji
Foto. źródło: seni24.pl
Data publikacji:
  • Mieszkańcy
Osoby z niepełnosprawnością, posiadające aktualne orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, zamieszkujące powiat świdwiński – w 2026r. mogą ubiegać się o dofinansowanie do: uczestnictwa osób niepełnosp…
więcej informacji
XXI Sesja Rady Miejskiej
Data publikacji:
  • Mieszkańcy
17 grudnia 2025 r. odbyła się XXI Sesja Rady Miejskiej, której głównym punktem było uchwalenie budżetu gminy na 2026 rok. Projekt budżetu został przyjęty jednogłośnie. Co zawiera uchwała budżetowa na…
więcej informacji