Najważniejszym momentem w historii rozwoju Połczyna- Zdroju był rok 1688, kiedy to połczyński sukiennik przypadkowo odkrył źródło wody oraz borowiny. Legenda głosi, że odkrywca był chory na reumatyzm i po obmyciu się w wodzie zdrojowej oraz zanurzeniu nogi w błoto, cudownie wyzdrowiał. Źródła zdrojowe stały się podstawą rozwoju funkcji uzdrowiskowej Połczyna – Zdroju. Lecznicze właściwości wód na trwałe ukształtowały jego charakter i pozwolił mu stać się prężnie rozwijającym miastem uzdrowiskowym. W roku 1705 Jakub von Krockow Junior wybudował tu pierwszy dom zdrojowy.
Posiadając doskonałą wodę, region stał się mekką lokalnego browarnictwa, już w 1782 roku funkcjonowało tu 12 browarników. Browar Połczyn-Zdrój jest jednym z najstarszych tego typu zakładów w Polsce. Powstał w 1825 roku, kiedy to Herman Fuhrmann wziął od miejscowego bankiera pożyczkę 500 reichstalarów i wykupił browar Seringa. Rodzina Fuhrmannów była właścicielami zakładu aż do końca II wojny światowej. Do tego czasu firma się rozwijała, a dzięki powstałej linii kolejowej połczyńskie piwo mogło być sprzedawane na większym obszarze i cieszyło podniebienia piwoszy na całym Pomorzu. Są świadectwa, że znalazło uznanie także wśród berlińczyków.
Trwałym śladem tamtych czasów jest istniejąca dotychczas w Połczynie-Zdroju prosta, płaska ulica prowadząca do browaru. Powstała ona, kiedy Karl Fuhrmann nakazał przekopać wzgórze, aby jeżdżące zimą ciężarówki nie ulegały wypadkom. Inną ważną dla obecnych mieszkańców miasta pozostałością po tamtych czasach jest także woda płynąca w kranach w mieście. Gdy pod koniec XIX wieku budowano wodociąg, właściciel browaru zezwolił na doprowadzenie do mieszkań wody z ujęcia należącego do zakładu. Z tamtych czasów pochodzi opowieść, że czasami browarnicy się mylili i zamiast wody, na święta puszczali w obieg piwo…
Browar w Połczynie Zdroju położony jest w jednym z najbardziej urokliwych regionów północno –zachodniej Polski, wśród lasów, jezior, wzniesień i dolin Pojezierza Drawskiego, w otulinie Drawskiego Parku Krajobrazowego, chronionego obszaru NATURA 2000, Ścisłego Rezerwatu Przyrody – Doliny Pięciu Jezior. Obejmuje on obszar o powierzchni blisko 230 hektarów. W rezerwacie występuje wiele chronionych gatunków ptaków: rybołów, orlik krzykliwy, krogulec, puchacz, czarny bocian i roślin: grążel żółty, grzybienie białe oraz kilka gatunków storczyków.
Górująca ponad miastem sylwetka browaru, od 200 lat na trwałe wpisana jest w panoramę uzdrowiska Połczyn- Zdrój, gdzie obok nieocenionych walorów turystycznych, bogatych źródeł wód zdrojowych, złóż leczniczej borowiny, piwowarstwo i browarnictwo jest dumą jego mieszkańców. Browar posiada własne głębinowe ujęcia artezyjskiej wody zdrojowej, produkuje piwa z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników, przy użyciu szczepów drożdży w własnej propagacji. Tajemnica wyjątkowości połczyńskiego piwa to także jego skrzętnie przechowywane receptury, stworzone w zgodzie z prawami natury, 200 lat temu.
Wszystkie produkty Browaru Połczyn- Zdrój są certyfikowane prestiżowym oznaczeniem „Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie”, podkreślające ich regionalny charakter oraz wkład w lokalny rozwój i podtrzymywanie tradycyjnej produkcji.
Piwa z połczyńskiego browaru są także laureatami wielu prestiżowych nagród, w tym Dobra Marka 2019, Dobra Marka 2020, Top Produkt Doceń Polskie 2019.
Dumą browaru jest wielokrotnie nagradzane i uznawane za najlepsze piwo miodowe w Polsce Połczyńskie na Miodzie Drahimskim, powstające przy współpracy z lokalną Pasieką u Fujarskich.
Obecnie Browar Połczyn-Zdrój jest również jednym ze sponsorów tytularnych Połczyn Fest. Festiwalu Ulicy. Zwanego świętem chmielu, co nie jest przypadkowe ze względu na tradycje piwowarskie sięgające tutaj początku XIX wieku.